Feestdagen en tradities: kunnen we het dit jaar anders doen?

December is dé feestmaand, waar veel mensen naar uitkijken. Zeker in deze roerige tijd, waarin veel niet kan. Het is ook een tijd van tradities en tijd voor elkaar. Maar ook de tijd van veel stress. Wanneer je van tevoren stress krijg door de voorbereidingen – omdat alles perfect moet zijn, kun je jezelf afvragen voor wie dat dan moet.

Of misschien heb je vooral stress omdat we de feestdagen niet kunnen vieren zoals we gewend zijn. Hoe maken we er toch het beste van?

Probeer je te verwonderen, zoals je dat als kind deed

Misschien kun jij je nog herinneren hoe je kerst als kind hebt beleefd? De kerstboom die er met zijn lichtjes magisch uitziet. De lekkere geuren van eten, dingen die je alleen met kerst at en dus bijzonder waren. Of oliebollen bakken op oudejaarsdag, en dat het huis nog weken naar oliebollen ruikt? Wat maken deze dagen voor jou nu nog bijzonder en kun je daar nog op die manier van genieten. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen.

Dit is de tijd om stil te staan bij wat echt belangrijk is

Tijdens de feestdagen kun je opeens erg bewust worden van dierbaren die je mist. Wanneer je dit verdriet moeilijk een plekje kunt geven, kan het fijn zijn als een Bach therapeut met je meedenkt. Bachbloesem Star of Bethlehem is in dit geval de trooster bij pijn en verdriet. Zodat je het verdriet een plekje kunt geven en toch van de feestdagen kunt genieten.

Wist je trouwens dat de Ster van Bethlehem het symbool is van hoop en licht in de duisternis. En het symbool voor mensen die ergens in uitblinken! Als we allemaal onze eigen ster kunnen laten stralen: hoe mooi is dat!

Tenslotte: wees vooral jezelf

Neem tijdens de feestdagen ook de tijd om even lekker de natuur in te gaan. Bewegen in de buitenlucht zorgt ook voor de nodige ontspanning. Of organiseer wat leuke spelletjes, zoals het ouderwetse sjoelen. Wedden dat iedereen fanatiek mee gaat doen? Wees jezelf en ontspan, ook tijdens de feestdagen.

En ook al kunnen we geen feestdagen vieren met z’n allen: misschien kunnen we er ook op andere dagen een feestje van maken met de dierbaren die we niet in die paar dagen hebben kunnen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *