Hoe verzorg ik mijn agave?

De agave is een exotische vetplant die van nature in Mexico voorkomt. Daar wordt hij gebruikt voor de productie van tequila en agavesiroop. Er bestaan zowel winterharde soorten die in de tuin geplant kunnen worden als soorten die tijdens de winter beschermd moeten worden tegen de kou. De agave blijft in de winter groen en wordt 1 tot 2 meter hoog.

Water

De agave heeft doordat hij zelf water kan opslaan in zijn dikke bladeren niet veel water nodig. Geef de plant pas water als de grond 1 tot 2 weken helemaal droog is. Als de grond te vochtig is, gaan de wortels namelijk rotten. In de winter heeft de plant maar heel af en toe water nodig in de vorm van beneveling. De plant kan dit via de huidmondjes in de bladeren opnemen. Een grote agave heeft nog minder water nodig dan een kleine omdat hij een grotere wateropslagcapaciteit heeft. In de zomer kun je de agave als hij binnen staat even buiten zetten tijdens een buitje om het blad schoon te maken.

Licht en warmte

Een agave is echt een zonliefhebber. Plaats hem dus in de volle zon op een plek waar nauwelijks schaduw komt. Hij heeft per dag in ieder geval minimaal 5 uur volle zon nodig om zich goed te ontwikkelen. Overdag heeft hij een omgevingstemperatuur van 16 graden nodig en in de nacht niet minder dan -7 graden. Als het in de winter kouder wordt dan die temperatuur, moet de plant goed beschermd worden met noppenfolie of een vliesdoek.

Grond en voeding

Verpot de agave alleen als het echt nodig is doordat de pot de klein wordt of er nieuwe voedselrijke aarde toegevoegd moet worden. Een agave heeft niet veel voeding nodig. Geef deze ook alleen in de groeiperiode (de lente en zomer). Vloeibare cactusvoeding is dan aan te raden. De plant groeit het beste in speciale cactusgrond of een andere grondsoort die water gemakkelijke afvoert en een luchtige structuur heeft. Verpotten doe je bij voorkeur in de lente. Dode wortels en bladeren kunnen dan verwijderd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *