Tips voor het onderhouden van je schoorsteen

Als je een schoorsteen hebt, is het belangrijk dat je deze goed onderhoud. Dit zorgt er namelijk voor dat je zonder problemen je schoorsteen kunt blijven gebruiken en dat er geen vuil je huis binnenkomt, wanneer de schoorsteen aan staat. Hiermee voorkom je ook het risico op een huisbrand! Maar hoe kun je een schoorsteen het beste onderhouden? Wij vertellen je er graag meer over!

Binnenkant schoorsteen

Ten eerste is het goed om tijdens het stoken gebruik te maken van droog en schoon hout. Dit zorgt ervoor dat de schacht van de schoorsteen zo min mogelijk beschadigd of vies wordt. Hiernaast is het goed om de kachel fel te laten branden, aangezien dit de rookaanslag in de schacht beperkt. Als het vuur laag staat, zullen er namelijk meer zwarte plekken komen in je schoorsteen, wat lastig weg te halen is. Probeer hierbij ook het vuur vanzelf uit te laten gaan en zorg voor voldoende luchttoetreding tijdens het branden. Hiermee bedoelen we dat de je roosters en ventilatieopeningen tijdens het branden open laat staan.

Buitenkant schoorsteen

Vergeet natuurlijk ook de buitenkant van de schoorsteen niet! Hiermee bedoelen we dat je de voegen rondom de schoorsteen controleert op scheuren en dat je kijkt of de schoorsteen op andere plekken beschadigd is. Dit kan op ten duur namelijk lekkages veroorzaken en dit wil je natuurlijk voorkomen. Door midden van nieuw lood en voegwerk kan een schoorsteen heel makkelijk gerepareerd worden, waardoor je nare gevolgen kunt voorkomen.

Schoorsteen laten renoveren

Is je schoorsteen erg verouderd en is deze wel aan vervanging toe? Overweeg dan eens een schoorsteen renovatie. Zo wordt de schoorsteen schoongemaakt en alle oude onderdelen worden vervangen. Na de renovatie is je schoorsteen weer zo goed als nieuw en kun je zonder zorgen weer stoken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *