Zo kan je besparen op het watergebruik

In heel veel landen rondom de wereld kampen mensen met watertekort. Met het veranderende klimaat ontstaat er droogte op plaatsen waar normaal gesproken een overvloed aan water te vinden zou zijn. En terwijl je niet zo snel zou denken dat Nederland last heeft van watertekort, is niets helaas minder waar. De droge en hete zomers van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat diverse landbouwgronden zijn getroffen door verzilting. De tekorten van water is een toenemend probleem en daarom is het wellicht waard om thuis ook een steentje bij te dragen aan het besparen van waardevol water.

Ga korter douchen

Een lange douche kan natuurlijk heel erg relaxt zijn en  weet iedereen wel dat een lange warme douche je kan helpen om helemaal tot rust te komen. Helaas kan het overtollige watergebruik van een lange douche soms wel leiden dat je meer dan 100 liter de badgoot laat stromen! Probeer daarom eens korter te douchen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jij je focust om binnen drie minuten in en uit de douche te zijn. Een muziekje kan hierbij helpen om de tijd bij te houden!  Wil je ook nog eens op je gasrekening besparen? Probeer dan eens koude douche. Een koude douche doet namelijk ook nog eens wonderen voor onder andere je huid en weerstand.  Bij het nemen van een koude douche zal je hart namelijk sneller pompen en gaat er meer bloed richting je spieren. Dit zorgt ervoor dat het bloed diverse stoffen beter kan verplaatsen naar de juiste plaatsen van het lichaam.

Haal waterbesparende machines in huis

Tegenwoordig zijn de nieuwste machines die jou thuis het leven makkelijker maken steeds meer energie- en waterbesparend.  Sanitaire voorzieningen zijn soms uitgerust met manieren waarop je overtollig watergebruik kan verminderen. Denk bijvoorbeeld aan wc-knoppen die je gemakkelijk voor de helft kan indrukken. Mocht je geïnteresseerd zijn om de waterrekening te verlagen, wellicht kan het voor je uitkomen om te investeren in bijvoorbeeld een wasmachine en vaatwasser die efficiënt met het watergebruik kunnen omgaan. Wist je dat bijvoorbeeld een vaatwasser niet alleen hartstikke handig is, maar vrijwel altijd meer waterbesparend is dan het doen van de afwas met de hand?

Vang het water van de dakgoot op

Een slimme manier om water op te slaan voor de hetere periodes, is het opvangen van het water in de dakgoot. Deze tactiek wordt voornamelijk veel gebruikt in gebieden met lange droge periodes, zodat ze gebruik kunnen maken van hun opgebouwde reserve. Door middel van het donker en koel opslaan van het water kan je er later weer gebruik van maken, bijvoorbeeld om je planten water te geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *